Jotun Demidekk Jotun Drygolin

Demidekk wordt Drygolin

In navolging van Noorwegen (het land waar Jotun vandaan komt) is de naam Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg per 1 januari 2023 nu ook in de andere Scandinavische landen veranderd naar Jotun Drygolin Optimal. De inhoud van beide verfsoorten is exact hetzelfde. (Ter info: In Nederland stond Demidekk Ultimate Täckfärg voorheen bekend als Jotun Optimal.) Alle Jotun dealers moesten de oude voorraad Demidekk omruilen voor Drygolin. Deze oude voorraad wordt naar Nederland en Duitsland gestuurd. Deze oude emmers komen dus uiteindelijk hier op de markt.

De Jotun leverancier van Buitenverfonline.nl heeft echter begin dit jaar erg groot ingekocht. Daarom kunnen wij op een enkele kleur en inhoud na, nog steeds Demidekk leveren. Momenteel raakt enkel de voorraad Demidekk in 3 liter met een basis voor donkere kleuren bijna op. Je kunt daarom Jotun Drygolin Optimal ontvangen, met daarbij gevoegdschriftelijk de garantie dat de inhoud en kleur gelijk is aan Demidekk. Alle overige producten kunnen voorlopig nog steeds geleverd worden.

Naast de naamverandering in Drygolin, is de productlijn ook uitgebreid. Zo kunnen wij naast enkel de keuze in zijdeglans en mat ook verschillende andere glansgraden leveren. Binnenkort zal de gehele nieuwe productlijn ook in de webshop staan. Dus extra keus en hogere kwaliteit.

Waarom de naam veranderen?

De reden dat de naamverandering is doorgevoerd is niet bekend gemaakt. Het kan om meerdere redenen gedaan zijn waaronder bijvoorbeeld:

Taalkundige en culturele overwegingen: dit lijkt onwaarschijnlijk

Merkaanpassing: om beter aan te sluiten bij de merkstrategie en merkpositionering. Deze optie is aannemelijk

Merkconsistentie: deze optie verwacht ik pas over 1 a 2 jaar indien de naam Demidekk ook in Nederland en Duitsland gaat veranderen. Overal dezelfde naam gebruiken. Kijk ook naar Lays chips da voorheen in Nederland Smith chips heette terwijl de naam Lays al in andere landen gevoerd werd.

Juridische redenen: dit lijkt me niet waarschijnlijk

Kostenbesparing: momenteel gebeurt het tegenovergestelde doordat verschillende namen gebruik gaan worden. Maar wellicht worden Nederland en Duitsland juist gebruikt om de oude voorraad Demidekk te verkopen. Dan is er wel weer sprake van kostenbesparing.

Marktinzichten: als het onderzoek aangeeft dat een aangepaste productnaam beter zal resoneren met de doelgroep en een grotere kans op succes op de markt biedt, kan het bedrijf besluiten om de naam alleen in die specifieke landen te wijzigen. De naam Drygolin (in alle Scandinavische landen betekent Drygo ‘droog’ en lin ‘linnen’) zal het in dit geval in Scandinavië beter moeten doen dan Demidekk. Omdat het product al meer dan een jaar in Noorwegen verkocht wordt, zal dit een reële optie zijn.

Culturele relevantie: als de naam van een product problemen veroorzaakt en niet goed wordt ontvangen in verschillende culturen, kan Jotun ervoor kiezen om de naam te wijzigen. Dit lijkt me onwaarschijnlijk.

Concurrentie: doordat Buitenverfonline.nl zelf de producten importeert, hoeven wij ons niet te houden aan de ondergrens van de verkoopprijs. Het is verboden om de levering te blokkeren omdat dan de prijs kunstmatig hoog gehouden wordt. Hier zijn diverse jurisprudenties over te vinden. Een voorbeeld is de import van Jupiler bier vanuit België. Deze levering werd geblokkeerd, waarna een enorme boete en schadevergoeding volgde. Wat wel is toegestaan, is concurrentie en bijvoorbeeld een naamverandering. In de 6 jaar tijd dat Buitenverfonline.nl actief is, is de prijs van Demidekk inmiddels tientallen euro’s goedkoper geworden via de ‘officiële’ kanalen. En dat terwijl er voorheen nooit een aanbieding was. Een winst voor de consument uiteindelijk. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit de enige reden zal zijn, maar het heeft misschien ook meegewogen in het besluit.

Samengevat

Er komen nieuwe producten bij en Jotun Demidekk Ultimate kan voorlopig gewoon geleverd worden. Is de voorraad bijna op, dan kan Jotun Drygolin Optimal geleverd worden. Het is dezelfde basis, dezelfde mengpasta en dezelfde Jotun mengmachine (de recepten om de kleuren te mengen zijn tot op tienden van procenten gelijk). Alleen zit het product in een andere verpakking.

Buitenverfonline.nl geeft naast de gebruikelijke garantie op de kwaliteit ook volledige garantie dat Jotun Drygolin Optimal exact gelijk is aan Demidekk Ultimate, zonder kleine lettertjes. Als de voorraad bijna op is van een bepaalde soort verfbasis en inhoud, dan wordt dit duidelijk bij het product in de webshop vermeld.

Meer informatie is te vinden op de bedrijfswebsite van Jotun: https://www.jotun.com/no-no/decorative/exterior/products
Als je nog vragen hebt, kun je uiteraard altijd bellen (+31 85 001 0001) of mailen (info@buitenverfonline.be)